Vielha

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Riu Negre. Camí del túnel de Vielha.  © Ribera. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Riu Negre. Camí del túnel de Vielha.
© Ribera. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Vielha. Vista general des de la pujada del túnel.  © Porras. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Vielha. Vista general des de la pujada del túnel.
© Porras. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

La Val d’Aran fou una de les vies principals d’entrada de refugiats tant a través del punt duaner deth Pònt de Rei com mitjançant els camins de muntanya que provenen dels departaments francesos d’Alta Garona i Arieja. A la zona, els jueus evadits comptaren amb l’ajut i el suport de xarxes d’evasió i la solidaritat dels molts veïns. Vielha era el lloc on es conduïa els detinguts per a ser empresonats a la presó del partit judicial, un petit establiment que no podia albergar la quantitat de refugiats que afluïen a la Val, especialment a la tardor i l’hivern de 1942. Per això, alguns foren allotjats en establiments hotelers com els hotels Internacional, Serrano o Turrull. Molts jueus foren atesos a l’Hospital de Vielha de lesions causades per accidents a la muntanya o per congelacions a causa del fred i la neu. Alguns aconseguiren travessar la Península Ibèrica i arribar sense ser detinguts a Portugal, però la major part van ser capturats i traslladats a la presó de Vielha i després conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
January 2021
M T W T F S S
« Jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.