Llavorsí

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Llavorsí.  © Fons antic. Servei d'Audiovisuals de l’IEI.

Llavorsí.
© Fons antic. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

El Pallars Sobirà fou una de les vies principals d’entrada de refugiats a través dels colls de muntanya que comuniquen amb el departament francès d’Arieja i el Principat d’Andorra. Els jueus comptaren amb l’ajut i el suport de xarxes d’evasió i la solidaritat de molts pallaresos. Alguns aconseguiren arribar a Barcelona però la major part foren detinguts i empresonats a les presons de Sort. Altres van ser autoritzats a residir a fondes i hotels a compte d’organitzacions benèfiques d’ajut als jueus o dels consolats aliats amb seu a Barcelona. De Sort eren conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
September 2021
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.