Lles

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Vista del Pic de Perafita (1952).  © Llopis Lladó. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Vista del Pic de Perafita (1952).
© Llopis Lladó. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Lles.  © Fons antic. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Lles.
© Fons antic. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Centenars d’aquests evadits arribaren clandestinament a la Cerdanya des del Principat d’Andorra a través del colls de Claror, Perafita, la Portella o Vallcivera. En ocasions, els jueus evadits comptaren amb l’ajut i el suport de xarxes d’evasió que operaven a Andorra i la solidaritat de molts ceretans, la qual cosa els permeté refugiar-se a Barcelona a través de diverses rutes que seguien els rius Segre o Llobregat, o bé travessaven la Serra del Cadí. La major part, però, acabaren sent capturats i traslladats a la presó de la Seu d’Urgell i, després, conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
September 2021
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.