Aransa

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Vista general des del camí de Sant Cosme.  © Mas. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Vista general des del camí de Sant Cosme.
© Mas. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Aransa, Cerdanya

Camí de Mussa a Aransa (1924).
© Cèsar August Torras. Hostench.

Centenars d’aquests evadits arribaren clandestinament a la Cerdanya des del Principat d’Andorra a través dels colls de Claror, Perafita, la Portella o Vallcivera. En ocasions, els jueus evadits comptaren amb l’ajut i el suport de xarxes d’evasió que operaven a Andorra i la solidaritat de molts ceretans, la qual cosa els permeté refugiar-se a Barcelona a través de diverses rutes que seguien els rius Segre o Llobregat, o bé travessaven la Serra del Cadí. La major part, però, acabaren sent capturats i traslladats a la presó de la Seu d’Urgell i, després, conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
July 2021
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.