Vilaller

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Vilaller. © Fons antic. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Vilaller.
© Fons antic. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Vilaller, Alta Ribagorça

Vilaller.
© Claudi Gómez Grau. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Centenars d’aquests evadits arribaren a la Val d’Aran a través del punt duaner deth Pònt de Rei o travessant els colls de muntanya que comuniquen amb els departaments francesos d’Alta Garona i Arieja.

Alguns aconseguiren passar clandestinament a l’Alta Ribagorça a través del port de Vielha amb la intenció de buscar refugi a Barcelona. La major part però, van ser capturats i traslladats a la presó de Vielha i després conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. La conducció de l’Aran a Lleida es feia a través del port de la Bonaigua però alguns grups foren obligats a creuar a peu el túnel de Vielha, llavors en construcció, per a ser portats a Vilaller i, més tard, a`l Pont de Suert. D’allí se’ls adreçava a Lleida, en alguns casos directament i, en altres, amb el pas previ per Tremp. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
August 2020
M T W T F S S
« Jan    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.