Túnel de Vielha

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Grup de gent a la boca del túnel. Solé. Servei Audiovisuals de l'IEI

Grup de gent a la boca del túnel.
© Solé. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

La Val d’Aran fou una de les vies principals d’entrada de refugiats tant a través del punt duaner deth Pònt de Rei com mitjançant els camins de muntanya que provenen dels departaments francesos d’Alta Garona i Arieja i que arriben a Es Bòrdes, Bossòst, Bausen, Les, Canejan o Montgarri. En ocasions, els jueus evadits comptaren amb l’ajut i el suport de xarxes d’evasió i la solidaritat de molts aranesos. Alguns aconseguiren travessar la Península Ibèrica i arribar sense ser detinguts a Portugal però la major part van ser capturats i traslladats a la presó de Vielha i després conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. A altres, se’ls permeté allotjar-se en hotels de Les i Vielha. La conducció a Lleida es feia a través del port de la Bonaigua i el Pallars, atès que el túnel, tot i ser perforat l’any 1941, no fou inaugurat al pas de vehicles fins al 1948. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
July 2021
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.