Eth Pònt de Rei

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Eth Pònt de Rei.  © M. Solé. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Eth Pònt de Rei.
© M. Solé. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Vista deth Pònt de Rei.  © M.Solé. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Vista deth Pònt de Rei.
© M. Solé. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

La Val d’Aran fou una de les vies principals de penetració de refugiats procedents dels departaments francesos d’Alta Garona i Arieja. El punt duaner deth Pònt de Rei es convertí en el lloc d’arribada d’aquells que pretenien entrar a Espanya amb la documentació en regla.Després de passar el control policíac, deixaven l’Aran en direcció a la ciutat, des d’on partia el vaixell que els havia de dur al país on volien emigrar. Les pressions alemanyes feren que des de mitjan 1940 el govern espanyol no acceptés els que eren portadors del passaport i el visat d’entrada. Des d’aquell moment, les evasions s’havien de materialitzar a través dels colls de muntanya i, molts dels detinguts foren expulsats a França a través deth Pònt de Rei. La majoria van ser capturats i traslladats a la presó de Vielha i després conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. A altres, se’ls permeté allotjar-se en hotels de Les i Vielha. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
January 2021
M T W T F S S
« Jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.