Montgarri

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Font del Garona amb diversos excursionistes.  © M. Solé. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Font del Garona amb diversos excursionistes.
© M. Solé. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Santuari de Montgarri.  © Fondacion Musèu Etnografic dera Val d’Aran

Santuari de Montgarri.
© Fondacion Musèu Etnografic dera Val d’Aran

La Val d’Aran fou una de les vies principals d’entrada de refugiats tant a través del punt duaner deth Pònt de Rei com mitjançant els camins de muntanya que provenen dels departaments francesos d’Alta Garona i Arieja. Malgrat el seu aïllament a causa de les nevades de l’hivern, Montgarri fou un indret on arribaren moltes expedicions de refugiats jueus pels camins que procedien de l’Arieja. A la zona els jueus evadits comptaren amb l’ajut i el suport de xarxes d’evasió i la solidaritat dels molts veïns. Durant l’any 1943 foren detinguts a les immediacions del port dera Horqueta al voltant de cinc-cents evadits, bona part jueus. Al 1944 arribaren a Montgarri diversos grups de joves sionistes que havien creuat pels voltants del Pic Mont Valier. Alguns aconseguiren travessar la Península Ibèrica i arribar sense ser detinguts a Portugal però la major part van ser capturats i traslladats a la presó de Vielha i després conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
January 2021
M T W T F S S
« Jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.