Les

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a ban da i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Avinguda principal de Les (1934).  © Solé. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Avinguda principal de Les (1934).
© Solé. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Les. Hotel Europa.  © Fons antic. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Les. Hotel Europa.
© Fons antic. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

La Val d’Aran fou una de les vies principals d’entrada de refugiats tant a través del punt duaner deth Pònt de Rei com mitjançant els camins de muntanya que provenen dels departaments francesos d’Alta Garona i Arieja. Les fou l’epicentre principal de l’arribada d’evadits jueus tant pels que ho feien a través de la duana deth Pònt de Rei com dels que creuaven clandestinament a través dels colls de muntanya propers al poble. A la vegada, Les era la seu de la comissaria de Policia encarregada del control de passaports i mercaderies. La Policia de Les fou l’encarregada d’expulsar a França centenars de jueus detinguts a la Val d’Aran i al Pallars Sobirà. A altres, se’ls permeté allotjar-se a l’Hotel Franco-Español. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
November 2020
M T W T F S S
« Jan    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.