Es Bòrdes

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a que eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i, la duresa del recorregut.

La Val d’Aran fou una de les vies principals d’entrada de refugiats tant a través del punt duaner de Pont de Rei com mitjançant els camins de muntanya que provenen dels departaments francesos de Haute-Garonne i Ariège. A Es Bordes arribaven diversos itineraris procedents de Haute-Garonne a través dels ports de Benasc, dera Picada, Escaleta i Montjòia. Es tractava de camins secularment utilitzats per comunicar França amb l’Aran i, també per contrabandistes. A la zona els jueus evadits comptaren amb l’ajut i el suport de xarxes d’evasió i la solidaritat dels molts veïns. La capella de l’Artiga de Lin fou un dels llocs on els refugiats romanien amagats per evitar la presència de la Guàrdia Civil. Alguns aconseguiren travessar la Península Ibèrica i arribar sense ser detinguts a Portugal però la major part van ser capturats i traslladats a la presó de Vielha i després conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
September 2021
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.