Canejan

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Presentació de documents d'un viatger a Eth Pònt de Rei. © M. Solé. Servei d'Audiovisuals de l'IEI

Presentació de documents d’un viatger a Eth Pònt de Rei.
© M. Solé. Servei d’Audiovisuals de l’IEI

La Val d’Aran fou una de les vies principals d’entrada de refugiats. Centenars van arribar a Canejan a través dels diversos camins que provenen del departament francès d’Alta Garona. Només al 1943 van ser detinguts per la Guàrdia Civil al voltant de 500 evadits, entre ells molts jueus. En ocasions, els jueus evadits comptaren amb l’ajut i el suport de xarxes d’evasió i la solidaritat de molts aranesos. Alguns aconseguiren travessar la Península Ibèrica i arribar sense ser detinguts a Portugal, però la major part van ser capturats i traslladats a la presó de Vielha i després conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. A altres, se’ls permeté allotjar-se en hotels de Les i Vielha. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
February 2021
M T W T F S S
« Jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.