Bossòst

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França, creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Eth Portilhon.<br />© M.Solé. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Eth Portilhon.
© M.Solé. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Vista deth Portilhon, amb hotel i quarter de carabiners.  © E. Zerkowitz. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Vista deth Portilhon, amb hotel i quarter de carabiners.
© E. Zerkowitz. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

La Val d’Aran fou una de les vies principals d’entrada de refugiats tant a través del punt duaner deth Pònt de Rei com mitjançant els camins de muntanya que provenen dels departaments francesos d’Alta Garona i Arieja. Bossòst tingué un especial protagonisme com a lloc d’arribada, a través deth Portilhon i el coll de Baretja, de diferents rutes procedents de la ciutat de Luchon, on s’havien refugiat molts jueus que des de la primavera de 1942 començaren a fugir cap a Espanya. L’any 1943 només al port deth Portilhon es detingué més de 600 evadits, molts d’ells jueus. A la zona, els refugiats comptaren amb l’ajut i el suport de xarxes d’evasió i la solidaritat dels molts veïns. Alguns aconseguiren travessar la Península Ibèrica i arribar sense ser detinguts a Portugal, però la major part van ser capturats i traslladats a la presó de Vielha i després conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
July 2021
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.