La Seu d’Urgell

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Policia la Seu

Policia de la Seu d’Urgell.

Vista del carrer de Canónigos.  © M. Moreno. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Vista del carrer de Canónigos.
© M. Moreno. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

L’Alt Urgell fou la via principal de penetració dels refugiats jueus procedents del Principat d’Andorra a través dels camins de muntanya que conduïen a l’actual municipi de Valls de Valira. El seu objectiu era arribar a Barcelona creuant la Serra del Cadí o des de la Seu d’Urgell. En molts casos, comptaven amb l’ajut de xarxes d’evasió que s’havien establert a Andorra i, amb la col·laboració de nombrosos veïns de la comarca que s’implicaren en el seu salvament. La major part però, foren detinguts i traslladats a la Seu d’Urgell, on se’ls tancava a la presó del partit judicial situada a l’antic convent de Sant Domènec o s’allotjaven a hotels com el Mundial o l’Andria. El Sant Hospital també acollí jueus que arribaven amb congelacions, esgotament físic o amb fractures a conseqüència d’accidents a la muntanya. Després se’ls conduïa a les presons de la ciutat de Lleida. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
September 2021
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.