Bescaran

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Vista de les muntanyes d'Andorra des del cim del Pic Monturull (1951). © Llopis. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Vista de les muntanyes d’Andorra des del cim del Pic Monturull (1951).
© Llopis. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Vall de Bescaran des d'Estamariu (1951).  © Chevalier. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Vall de Bescaran des d’Estamariu (1951).
© Chevalier. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

L’Alt Urgell fou la via principal de penetració dels refugiats procedents del Principat d’Andorra. La major part de jueus arribaven caminant a través de la muntanya. Un d’aquests itineraris partia de Sant Julià de Lòria, travessava la frontera pel coll de la Rabassa i, posteriorment, es dirigia cap a Bescaran i Estamariu. Des d’allí passava a la Serra del Cadí o a la Seu d’Urgell. Alguns jueus aconseguiren arribar a Barcelona amb l’ajut de xarxes d’evasió que s’havien establert a Andorra i, amb la col·laboració de nombrosos veïns de la comarca que s’implicaren en el seu salvament. Entre 1941 i 1942, alguns dels detinguts foren retornats a França però la majoria van ser traslladats a la Seu d’Urgell, on se’ls tancava a la presó del partit judicial situada a l’antic convent de Sant Domènec o s’allotjaven a hotels. Després se’ls conduïa a les presons de la ciutat de Lleida. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
September 2021
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.