Rutes senyalitzades

RUTA PIRINEU PALLARS SOBIRÀ (+Info) La ruta principal d’evasió dels refugiats jueus que fugien des del departament francès de l’Arieja, partia d’Aulus-les-Bains i arribava al Pallars Sobirà per la muntanya de Lladorre, a través del port de Guiló. Les cabanes dels pastors i les bordes de la muntanya de Lladorre, foren utilitzades per descansar pels refugiats després de dures caminades i de ser permanentment perseguits. La majoria, però, foren detinguts per la Guàrdia Civil, que patrullava tots els camins procedents de França. L’itinerari senyalitzat comença al port de Guiló (2.371 m), des d’on es baixa fins a l’estany Romedo de Baix. Després de passar per la cabana de Llurri, s’arriba a la cabana del Pla de la Borda, a Boavi, i d’allí, seguint del curs del riu de Lladorre, al poble de Tavascan, abans de continuar cap al sud per Ribera de Cardós, Llavorsí, Rialp i Sort.

RUTA PIRINEU VAL D’ARAN – ALTA RIBAGORÇA (+Info) La Val d’Aran fou la via principal de penetració de refugiats procedents dels departaments francesos d’Alta Garona i Arieja. Fins al 1941, el punt duaner deth Pònt de Rei es convertí en el lloc d’arribada d’aquells que pretenien entrar a Espanya amb la documentació en regla. Més endavant, les evasions passaren a materialitzar-se a través dels colls de muntanya que conduïen principalment a Les, Canejan, Bossòst, Es Bòrdes i Montgarri. S’han senyalitzat els indrets de l’Aran que tingueren protagonisme en el pas i estada de refugiats: eth Pònt de Rei, Les, Bossòst, Es Bòrdes, Vielha, túnel de Vielha, port de la Bonaigua i Montgarri.

RUTA PIRINEU VAL D’ARAN – PALLARS SOBIRÀ (+InfoEntre els camins transfronterers utilitzats pels refugiats jueus que fugien de la França ocupada pels nazis, alguns adquiriren un ressò especial per la importància dels grups que aconseguiren traspassar-los o per les històries vinculades amb la ruta i amb les persones que la utilitzaren. Un d’aquests itineraris és el que comunica el departament francès d’Ariège amb la Val d’Aran a través del tuc dera Girèta (2593 m). Fou un camí especialment transitat durant l’any 1944 per l’evasió de diversos grups de joves jueus que, mercès a l’ajut de les xarxes d’evasió creades per les organitzacions de resistència organitzades al sud de França, aconseguiren arribar a Catalunya.

RUTA PIRINEU ALT URGELL (+Info) L’Alt Urgell fou la via principal de penetració dels refugiats jueus procedents del Principat d’Andorra a través, fonamentalment, dels camins de muntanya que conduïen a l’actual municipi de Valls de Valira. Andorra fou un dels epicentres del pas d’evadits que tenien com a objectiu arribar a Barcelona creuant la serra del Cadí o des de la Seu d’Urgell. Allí actuaren amb gran eficàcia distintes xarxes d’evasió. Entre els diversos itineraris utilitzats s’ha senyalitzat el que partia de la Rabassa i arribava a Bescaran després de passar la collada de Pimés i les bordes de Pudovern. Posteriorment, s’adreça a Estamariu i arriba a la Seu d’Urgell a través del barri de Sant Antoni.

RUTA PIRINEU CERDANYA (+Info) Centenars de jueus arribaren clandestinament a la Cerdanya des del Principat d’Andorra a través dels colls de Claror, Perafita, la Portella o Vallcivera. El seu objectiu era dirigir-se a Barcelona a través de la Serra del Cadí, la Seu d’Urgell o la vall del riu Llobregat. S’ha senyalitzat l’itinerari que partia d’Escaldes Engordany (Andorra) i creuava a través del coll de Perafita. Un cop a Catalunya es descendia fins als estanys de la Pera i, posteriorment, s’anava a Arànser, Lles, Travesseres i Martinet. Es tractava de la ruta més curta entre Andorra i la Cerdanya, travessant grans extensions de bosc la qual cosa facilitava poder passar de manera clandestina.

Cerca
September 2021
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.