Reñé s’entrevista via skype amb la Fundació Raoul Wallenberg, en memòria de l’Holocaust, de Tel-Aviv

CONNEXIÓ FUNDACIÓ WALLENBERG

Connexió de Joan Reñé amb Dany Rainer des de TelAviv

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, s’ha entrevistat  via skype amb responsables de la Fundació Raoul Wallenberg, referent mundial al món jueu amb seus a Nova York, Jerusalem, Buenos Aires, Berlín i Rio de Janeiro, per donar a conèixer el projecte de senyalització de les rutes d’evasió dels jueus “Perseguits i salvats” i per enfortir les relacions entre les terres de Lleida i Israel.

La Fundació Raoul Wallenberg és una organització no governamental dedicada a desenvolupar projectes educatius i de divulgació que promoguin l’exercici dels valors de solidaritat i civisme que van guiar les gestes dels salvadors de l’Holocaust. Es tracta d’una entitat, fundada per Baruch Tenembaum, en homenatge a Raoul Wallenberg, un diplomàtic suec mort l’any 1945 després de salvar les vides de milers de jueus i altres perseguits durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta fundació, de ressò internacional, duu a terme programes en àmbits com l’educació i la preservació històrica, a més de convocar un premi que porta el mateix nom i que representa un reconeixement a persones que excel·leixin per la seva solidaritat i conducta exemplar seguint el llegat dels salvadors de l’Holocaust. Des de la seva instauració, l’any 2000, aquest premi ha estat lliurat a caps d’Estat, ambaixadors i intel·lectuals d’Espanya, França, Israel, Argentina, Suècia i Croàcia.

En la seva intervenció, Reñé ha exposat als seus interlocutors els orígens i l’evolució del projecte de “Perseguits i salvats”, així com la voluntat de la Diputació de donar a conèixer –a Israel i al món– les potencialitats turístiques, culturals i naturals de les terres de Lleida, a partir de la recuperació dels escenaris de fugida de refugiats jueus a través del Pirineu durant la Segona Guerra Mundial, que són alhora una revisió històrica dels règims opressors i un homenatge als herois anònims.

Per la seva banda, el director i vicepresident de la Fundació Raoul Wallenberg, Danny Rainer, ha posat en valor el projecte endegat per la Diputació de Lleida i s’ha mostrat receptiu a futures col·laboracions.

Connexió amb Dany Rainer des de TelAviv

Director i vicepresident de la Fundació Raoul Wallenberg, Danny Rainer

Aquesta connexió via Skype representa una nova acció per enfortir encara més i donar a conèixer internacionalment el projecte de senyalització de les rutes d’evasió dels jueus “Perseguits i salvats”. Paral·lelament, des de la Diputació s’està treballant en la cinquena ruta (que connectarà des de Montgarri fins a Alòs d’Isil) i amb altres accions per desplegar nous itineraris per les comarques de la Plana de Lleida, amb referències a l’Holocaust.

En aquest sentit, “Perseguits i salvats” és un projecte impulsat per la Diputació de Lleida, que ja ha generat diverses iniciatives prèvies, com la posada en marxa d’aquesta web (www.perseguitsisalvats.cat) o la producció d’un documental. L’última iniciativa en la mateixa línia ha tingut lloc aquest dilluns, amb la presentació a l’IEI d’una publicació de Josep Calvet de caràcter històric i testimonial, amb el títol de “Huyendo del Holocausto. Judios evadidos del nazisme a través del Pirineo de Lleida”.

Aquesta entrevista institucional s’emmarca una acció internacionalitzadora del projecte de recuperació memorialística “Perseguits i Salvats” i de promoció de les terres de Lleida que aquests dies estan duent a terme tècnics de Turisme de la Diputació de Lleida desplaçats a Israel, on Josep Calvet també ha presentat l’esmentat llibre sobre l’Holocaust.

Lleida, 16 d’abril de 2015

Cerca
January 2021
M T W T F S S
« Jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.