Presentació llibre “Perseguits i Salvats. El Pirineu de Lleida: camins de llibertat i memòria del poble jueu”

Perseguits i Salvats, el llibre

Reñé ha presidit a l’IEI l’acte de presentació d’aquest títol que tanca un cercle que es va obrir amb el projecte homònim de recuperació històrica
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit aquest divendres 22 d’abril de 2016 la presentació del llibre “Perseguits i Salvats. El Pirineu de Lleida: camins de llibertat i memòria del poble jueu”, que l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha editat amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

A l’acte també han participat el professor d’Història Contemporània a la UAB, Joan B. Culla, i el doctor en Història i investigador membre del Servei d’Història, Patrimoni i Documentació de la UdL, Josep Calvet.

El llibre “Perseguits i salvats” està dedicat al projecte de recuperació patrimonial i de memòria història impulsat per la mateixa institució per rescabalar de l’oblit la fugida de milers de jueus de l’Holocaust nazi a través del Pirineu de Lleida i l’Aran amb la solidaritat d’anònims lleidatans.

En la seva intervenció, Reñé ha destacat que aquesta publicació és la continuïtat del projecte homònim, ja que tanca un cercle que es va obrir amb el projecte homònim de recuperació històrica i que va culminar amb la creació de cinc rutes representatives d’aquell episodi històric en diferents comarques del Pirineu lleidatà. A més, “posa en valor uns fets històrics tràgics, i la humanitat i solidaritat dels lleidatans amb el poble jueu”, en paraules de Reñé.

Així mateix, Reñé ha fet un paral·lelisme entre els protagonistes del llibre i els milers de refugiats que actualment arriben a les fronteres d’Europa. “Aquesta edició és també coincident en uns moments en què es posa de manifest la incapacitat de la comunitat europea amb la crisi humanitària dels refugiats”. Per tant, “és també un crit a la sensibilitat en aquests moments”, ha conclòs el president de la Diputació.

PRESENTACIÓ_LLIBRE_PERSEGUITSPer la seva banda, l’historiador Joan B. Culla ha felicitat la Diputació per la iniciativa de “reunir persones que, des de perspectives diferents, ens hem interessat per la temàtica jueva”. En aquest sentit, Manel Forcano, per exemple, parla dels jueus medievals, mentre que el propi Culla ho fa des d’una perspectiva historicopolítica.

En la seva intervenció, Culla ha afegit que “hi va haver una gran foscor del 39 al 45 per als jueus europeus. Però hi va haver punts de llum, també”, amb exemples com “les monges poloneses que van amagar infants; els pescadors danesos que van transportar 7.000 jueus; les comunitats protestants que es van mobilitzar en massa; el govern de Finlàndia que quan va rebre la demanda de lliurament va dir ‘nosaltres som un país decent’ no lliurarem els nostres jueus”. Així, “gràcies a la recerca que difon la Diputació de Lleida ara sabem que les comarques del Pirineu de Lleida van ser també un punt de llum”, ha reblat l’historiador.

L’obra compta amb la salutació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la introducció a càrrec del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, l’aportació de la supervivent Françoise Bielinsky (Paquita Sitzer), –que va visitar de nou les comarques de Lleida l’any 2015–; i la col·laboració de Vicenç Villatoro, J.B Culla, Manuel Forcano, Lluís Bassat, Pilar Rahola i Josep Calvet, significats per l’estudi i el coneixement del poble jueu, ja sigui des del camp del periodisme, de la comunicació o de la recerca històrica. L’edició es completa amb un ampli apartat gràfic amb fotografies de les 5 rutes senyalitzades pel Pirineu de Lleida.

Perseguits i Salvats

Lleida, 22 d’abril de 2016

Busca
febrero 2021
M T W T F S S
« Jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Testimonis

Aquí encontrará una recopilación de vídeos para conocer las declaraciones personales de personas anónimas que se han convertido en verdaderos testigos de estos hechos históricos.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.