Sort

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de jueus van travessar els Pirineus fugint de la persecució a la qual eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que van aconseguir fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França, van creuar els ports de muntanya del Pirineu de Lleida en fugues èpiques, desafiant la vigilància a un i altre costat de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Presó de Sort.<br />© Arxiu comarcal del Pallars Sobirà

Presó de Sort.
© Arxiu comarcal del Pallars Sobirà

Vista de Sort.<br />© Fons antic. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Vista de Sort.
© Fons antic. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

El Pallars Sobirà va ser una de les principals vies d’entrada de refugiats a través dels ports de muntanya que comuniquen amb el departament francès d’Ariège i el Principat d’Andorra. Els jueus van comptar amb l’ajuda i el suport de xarxes d’evasió i la solidaritat de molts pallaresos. Sort es va convertir en el lloc on es reunia als detinguts en els passos fronterers de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà per ser empresonats en les seves dos presons, la d’homes i la de dones. Al voltant de 3.000 refugiats, dels quals uns 800 podien ser jueus, van passar per Sort. Alguns van ser autoritzats a residir en fondes i hotels de la població a compte d’organitzacions benèfiques d’ajuda als jueus o dels consolats aliats amb seu a Barcelona. Des de Sort eren conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. Per a tots ells, el Pirineu de Lleida es va convertir en la penúltima frontera abans d’arribar la seva llibertat.

Cerca
September 2021
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.