Port de la Bonaigua

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944), milers de jueus travessaren els Pirineus fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

Port de la Bonaigua.  © Fons antic. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Port de la Bonaigua.
© Fons antic. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

Port de la Bonaigua. Grup de guàrdia civils.  © M. Solé. Servei d'Audiovisuals de l'IEI.

Port de la Bonaigua. Grup de guàrdia civils.
© M. Solé. Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

La Val d’Aran fou una de les vies principals d’entrada de refugiats tant a través del punt duaner deth Pònt de Rei com mitjançant els camins de muntanya que provenen dels departaments francesos d’Alta Garona i Arieja, i que arriben a Es Bòrdes, Bossòst, Bausen, Les, Canejan o Montgarri. En ocasions, els jueus evadits comptaren amb l’ajut i el suport de xarxes d’evasió i la solidaritat de molts aranesos. Alguns aconseguiren travessar la Península Ibèrica i arribar sense ser detinguts a Portugal, però la major part van ser capturats i traslladats a la presó de Vielha i després conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. A altres, se’ls permeté allotjar-se en hotels de Les i Vielha. Els grups que eren portats a Lleida passaven pel port de la Bonaigua, atès que el túnel de Vielha no fou transitable fins a l’any 1948. Per tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Cerca
October 2019
M T W T F S S
« Jan    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.