Escenaris del pas de jueus pel Pirineu de Lleida

A les comarques de Lleida són diversos els escenaris del pas dels refugiats jueus que fugien de la persecució nazi. A continuació, es descriuen per localitats i comarca:

La Val d’Aran

LES

Les fou la població de referència pels jueus arribats a la Val d’Aran.

BOSSÒST

Arribaren a Bossòst centenars de detinguts per pas clandestí de fronteres que travessaren els Pirineus des de Luchon a través del coll dethPortilhon.

Hotel Franco-Español (Les). ©Institut d’Estudis Ilerdencs

Hotel Franco-Español (Les).
© Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

VIELHA

La població de Vielha esdevingué, juntament amb Les, el lloc de referència per tots els jueus que creuaren per la Val d’Aran.

ES BÒRDES

A la Cabana de l’Artiga de Lin descansaven moltes de les expedicions de refugiats que passaven a l’Aran des dels departaments de Pirineus Atlàntics i l’Alta Garona.

MONTGARRI

Al nucli de Montgarri s’acollí nombroses expedicions de refugiats jueus. Allí descansaven i dormien abans de reprendre la seva ruta cap al sud.

Pallars Sobirà

ALÒS D’ISIL

La caserna de la Guàrdia Civil de fronteres era la destinació de tots els detinguts en els passos que provenien dels voltants de Seix (Arieja) a través dels colls de Salau, Aula i Pala de Clavera. Posteriorment, eren traslladats a Sort.

A Bordes de Perosa, situat a la ruta procedent de França, descansaven les expedicions que provenien dels passos fronterers que confluïen a l’actual municipi d’Alt Aneu i les que havien creuat la frontera a les proximitats de Montgarri.

TAVASCAN

La caserna de la Guàrdia Civil de Tavascan fou la destinació dels detinguts als passos que provenien dels voltants d’Aulus-les-Bains (Arieja). Posteriorment eren traslladats a Sort.

Alguns refugiats jueus descansaren a les bordes de la muntanya de Lladorre després de superar jornades intenses caminant per la muntanya.

SORT

A Sort es conduïa els evadits detinguts en els passos fronterers del Pallars Sobirà i a la major part dels que ho havien estat a la Val d’Aran i que estaven en trànsit cap a les presons de Lleida després de passar pel calabós de Vielha. En aquells anys, l’única carretera que connectava l’Aran amb Lleida discorria pel port de la Bonaigua i, atès que el trajecte era llarg i durava moltes hores, estava programada una aturada a la capital del Pallars Sobirà, aprofitant que tenia presó.

Vista general de Sort. ©Institut d’Estudis Ilerdencs.

Vista general de Sort.
© Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà.

La vila de Sort tenia dues presons, una per a homes i una altra per a dones, ambdues situades a la plaça Sant Eloi i de reduïdes dimensions.

Entre 1939 i 1940 s’ha documentat que passaren per aquesta petita presó almenys 2.660 refugiats.

La presó de dones, acollí, entre 1939 i 1944, al voltant de cent cinquanta detingudes. D’altra banda, l’Hotel Pessets tingué un destacat protagonisme com a lloc d’estada de fugitius jueus durant la Segona Guerra Mundial. Les factures de l’estada eren emeses a nom del consolat holandès a Barcelona i de l’American Joint Distribution Committee. Els primers s‘ocupaven dels jueus de nacionalitat holandesa i l’American Joint, dels originaris de països com Polònia, Alemanya o Àustria considerats com “apàtrides”.

El Pallars Jussà

TREMP

La presó del partit judicial de Tremp era situada en l’edifici que actualment acull el jutjat de primera instància i instrucció a la plaça Capdevila. Fou utilitzada de manera puntual, sempre com a lloc de pas, en el trasllat dels detinguts des del Pirineu a la ciutat de Lleida.

L’Alta Ribagorça

VILALLER

La població de Vilaller fou la destinació d’alguns grups de refugiats que eren conduïts des de la Val d’Aran fins a Lleida.

L’Alt Urgell

LA SEU D’URGELL

El Principat d’Andorra fou un dels epicentres de les xarxes d’evasió, atès que hi residien molts espanyols disposats a treballar com a guia, l’existència d’hotels per descansar i l’activitat de xarxes dedicades a falsificar tot tipus de documents (salconduits, certificats, etc.). L’Alt Urgell i la seva capital, la Seu d’Urgell, esdevingueren lloc de pas de bona part dels jueus que penetraren des del Principat d’Andorra. Els escenaris principals foren:

• El lloc fronterer de la Farga de Moles. Situat a les afores de la ciutat, al límit amb el Principat d’Andorra.

• La comissaria de Policia ubicada a l’entrada de la ciutat.

• La presó del partit judicial. La presó de la Seu d’Urgell acollí en aquest període al voltant de 500 evadits. Sobta aquesta escassa xifra, i més si tenim en compte que la Seu hauria de ser la destinació de tots els detinguts a l’Alt Urgell i part de la Cerdanya procedents del Principat d’Andorra. La tasca a la zona de les xarxes d’evasió probablement explica que la xifra d’empresonats sigui tan minsa.

• L’Hotel Andria i l’Hotel Mundial. On s’allotjaren algunes famílies que disposaven de recursos econòmics o a càrrec del’AmericanJoint Distribution Committee.

La Baixa Cerdanya

MARTINET

Per Martinet passaren evadits jueus procedents del Principat d’Andorra després d’haver creuat clandestinament a través del colls de Claror, Perafita, la Portella o Vallcivera. La major part, però, acabaren sent capturats per la Guàrdia Civil i traslladats a la presó de la Seu d’Urgell.

La Segarra

CERVERA

Cervera fou un dels emplaçaments on s’ubicà durant el primer franquisme diversos establiments per a presoners polítics, esdevenint un pilar important dins del món concentracionari de l’Espanya de postguerra. Al 1939 s’instal·la un camp de concentració en un vell magatzem de l’empresa Cros conegut com “el Ciment”, molt a prop de l’estació de ferrocarril. Al mes d’abril es produeix el trasllat del camp a l’edifici de la Universitat de Cervera.

El Segrià

LLEIDA

La ciutat de Lleida, com a capital de província, era en lloc on es reunien tant els detinguts com aquells que quedaven a disposició dels consolats o d’organitzacions d’ajut jueves. Els principals escenaris foren:

• Govern Civil. Les instal·lacions del Govern Civil esdevingueren l’indret on es decidí el futur dels refugiats jueus que havien estat detinguts als passos pirinencs.

• Presó habilitada del “Seminari Vell”. La presó habilitada del “Seminari Vell” era situada al barri antic de la ciutat de Lleida, en una plaça que encara avui porta el nom de plaça del Seminari.

Vista del Govern Civil de Lleida. ©Institut d’Estudis Ilerdencs.

Vista del Govern Civil de Lleida.
© Servei d’Audiovisuals de l’IEI.

• Presó Provincial de Lleida. La Presó Provincial estava situada a la part alta de la Rambla d’Aragó. Es tractava d’un edifici de pedra construït a finals del segle XIX i format de planta baixa i dos pisos. L’edifici, a l’igual que el del Seminari Vell, fou derruït als anys cinquanta del segle XX. Al seu lloc es construí l’actual edifici de la Delegació d’Hisenda i una plaça. En aquest indret s’hi instal·là l’any 1970 un monument dedicat als caiguts durant la Guerra Civil espanyola que conservava una reixa de l’antiga presó. El monument fou enderrocat l’any 2009 coincidint amb la remodelació de la plaça. No fou fins a finals de 1943 i principis de 1944 que s’utilitzà aquest establiment per empresonar els fugitius de la Segona Guerra Mundial, entre ells alguns jueus.

• La infraestructura hotelera existent a Lleida possibilità que els refugiats jueus poguessin ser repartits en diversos establiments. Entre 1930 i 1944 s’allotjaren refugiats jueus als següents hotels: Hotel Palace, Hotel Nacional, Hotel Mundial, Hotel Moderno, Hotel España, Hostal CuatroNaciones, Hostal Peninsular, Hostal del Sol i Fonda Agramunt.

L’Urgell

ROCALLAURA

L’allau d’arribats que afluïa a territori espanyol des del novembre de 1942 provocà la saturació tant de les presons com del camp de concentració de Miranda de Ebro. Davant d’aquesta problemàtica, el govern espanyol i les ambaixades i la Creu Roja cercaren fórmules per tal d’abordar la situació dels centres d’internament.S’acorda ubicar detinguts en balnearis que en aquells moments estaven desocupats. Un d’aquests establiments fou el balneari de Rocallaura (a l’Urgell).

Trobareu la informació ampliada aquí

Cerca
September 2021
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.