L’Europa d’entreguerres

Grup de jueus internats al camp de Weesterbok (Holanda) saludant els que marxen deportats al camp d'extermini d’Auschwitz.  © Yad Vashem.

Grup de jueus internats al camp de Weesterbok (Holanda) saludant els que marxen deportats al camp d’extermini d’Auschwitz.
© Yad Vashem.

El 30 de gener de 1933 Adolf Hitler és nomenat canceller d’Alemanya. El nacionalisme i l’antisemitisme s’havien obert pas en un país traumatitzat per la seva derrota a la Primera Guerra Mundial i pels efectes de la crisi econòmica de 1929. El NSDAP iniciarà la persecució dels seus enemics polítics i dels jueus. Entre 1933 i 1945, només en el territori del Reich, s’emetran prop de 2.000 ordenances i decrets antisemites. Abans de l’inici de la Segona Guerra Mundial, milers de jueus alemanys, austríacs i txecoslovacs aconseguiren refugiar-se a França, Holanda, Bèlgica i Palestina.

Amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial al setembre de 1939, Alemanya pren el control de dos milions de jueus polonesos, xifra que creix espectacularment a mesura que la Wehrmacht es fa amb nous territoris a la zona Bàltica i a l’est d’Europa. Fins al 1941, els nazis opten per concentrar els jueus en guetos per explotar-los. A mitjan 1941 s’instauren els comandos mòbils (Eisatzgruppen), que executen assassinats en massa i, finalment, la Conferència de Wannseede gener de 1942 estableix les bases de la deportació sistemàtica als set camps d’extermini construïts amb aquesta finalitat.

Nens jueus internats al camp de Gurs (França), amb els metges i treballadors socials que els atenien.  © Yad Vashem.

Nens jueus internats al camp de Gurs (França), amb els metges i treballadors socials que els atenien.
© Yad Vashem.

La situació dels jueus que s’havien refugiat a França canvia al juny de 1940 després de la signatura de l’armistici francoalemany. Per iniciativa del govern de Vichy, passen a ser considerats enemics i s’ordena que siguin internats en camps. Els més previngutsdecidiren refugiar-se a Suïssa o emigrar a Amèrica, Palestina o els Estats Units des de ports francesos o des de la Península Ibèrica. Al juliol de 1942 es produeix un canvi substancial de la seva situació,quan el govern de Vichy deté i lliura els alemanys a milers de jueus que foren conduïts al camp de trànsit de Drancy, l’avantsala d’Auschwitz. Paral·lelament, les muntanyes pirinenques esdevingueren el lloc de fugida i salvació d’aquells que fugien de la persecució.La immensa majoria utilitzaren la Península Ibèrica com a lloc de trànsit per a desplaçar-se fora d’Europa.

Trobareu la informació ampliada aquí

Cerca
September 2021
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.