Context històric

El 30 de gener de 1933 Adolf Hitler és nomenat canceller d’Alemanya. El nacionalisme i l’antisemitisme s’havien obert pas en un país traumatitzat per la seva derrota a la Primera Guerra Mundial i pels efectes de la crisi econòmica de 1929. El NSDAP inicià la persecució dels seus enemics polítics i dels jueus. Abans de l’inici de la Segona Guerra Mundial, milers de jueus alemanys, austríacs i txecoslovacs aconseguiren refugiar-se a França, Holanda, Bèlgica i Palestina.

La situació dels jueus que s’havien refugiat a França canvia al juny de 1940, després de la signatura de l’armistici francoalemany. Per iniciativa del govern de Vichy passen a ser considerats enemics i s’ordena que siguin internats en camps. Els més previnguts decidiren refugiar-se a Suïssa o emigrar a Amèrica, Palestina o als Estats Units des de ports francesos o des de la Península Ibèrica. Paral·lelament, les muntanyes pirinenques esdevingueren el lloc de fugida i salvació d’aquells que fugien de la persecució. La immensa majoria utilitzaren la Península Ibèrica com a lloc de trànsit per desplaçar-se fora d’Europa.

Per tal de fer més segura i ràpida la seva fugida, s’organitzà una estructura de suport basada en les xarxes d’evasió tutelades pels serveis secrets aliats i organitzacions de resistència jueva. En el pas clandestí dels Pirineus s’integraren nombrosos guies catalans i el Principat d’Andorra hi tingué un destacat protagonisme.

Bibliografia i Crèdits

Cerca
February 2021
M T W T F S S
« Jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.