Presentació del projecte

Il·lm. Sr. Joan Reñé i Huguet

Il·lm. Sr. Joan Reñé i Huguet

El projecte “Perseguits i salvats” és una iniciativa de la Diputació de Lleida, la qual –a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs,  el Patronat de Turisme i la col·laboració d’ajuntaments i consells del territori– va molt més enllà d’una magnífica proposta de recuperació cultural, de rescat de la memòria històrica o de la promoció turística del Pirineu lleidatà.

Durant la II Guerra Mundial milers de persones de cultura jueva van arribar a Catalunya creuant les muntanyes pirinenques, fugint de la barbàrie i l’horror nazis. Unes rutes d’evacuació resseguides per famílies senceres en unes condicions de duresa extrema. Moltes d’aquestes persones van salvar la vida gràcies a l’ajut i l’empara de ciutadans anònims de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya, i l’Aran.

“Perseguits i salvats” és un projecte local de projecció internacional que a la pràctica representa la recuperació d’unes rutes catalanes de fugida del poble jueu durant la Segona Guerra Mundial, però que vol ser, al mateix temps, un homenatge a la gent anònima i compromesa, i un reconeixement a la solidaritat entre dos pobles, el jueu i el català, amb moltes concomitàncies històriques i socioculturals.

Joan Reñé i Huguet
President de la Diputació de Lleida

Cerca
December 2018
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Testimonis

Aquí trobareu un recull de vídeos per conèixer les declaracions personals de persones anònimes que s’han convertit en veritables testimonis d’aquests fets històrics.

Més

Enllaços
~
Arkia + Info.
Xarxa de Juderies Espanyoles + Info.
~
Centro Sefarad - Israel + Info.